Valitse sivu

Vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi siirtyvät kuntayhtymältä ja kunnilta hyvinvointialueen järjestämisvastuulle. Muutos ei vaikuta välittömästi kymenlaaksolaisten arkeen ja asiointiin palveluissa.

Suomeen on perustettu kaksikymmentäyksi hyvinvointialuetta, jotka järjestävät alueidensa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut 1.1.2023 alkaen. Noin 161 000 asukkaan Kymenlaakson hyvinvointialueeseen kuuluvat Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti.

Hyvinvointialueen aloitus ei näy suurina muutoksina kymenlaaksolaisten arjessa 

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut jatkuvat kymenlaaksolaisille ennallaan ja katkeamatta, vaikka vuodenvaihteessa Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kymsote ja Kymenlaakson pelastuslaitoksen liikelaitos Kympe lakkaavat ja Kymenlaakson hyvinvointialue aloittaa toimintansa. Vuodenvaihteen jälkeen palvelevat samat toimipisteet kuin päättyvänä vuonnakin, ja sama henkilöstö jatkaa työtä hyvinvointialueella. Palvelunumerot säilyvät myös ennallaan. 

– Muutoksiakin tarvitaan ajallaan, mutta niiden pohjana pitää olla tietoa, joka ohjaa oikeaan suuntaan. Hyvinvointialueen palvelujen on oltava tasa-arvoisesti saavutettavia kaikille ja laadultaan hyviä, luonnehtii johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa

Tavoitteena on saada hoitovelkaa hoidettua ja keskityttyä erityisesti peruspalveluihin sekä ennaltaehkäisevään toimintaan.

– Perusterveydenhuollon hoitoon pääsyn parantaminen on keskeinen tavoite. Sähköisiä palveluita kehitetään niin, että niillä voidaan korvata osa paikan päällä tapahtuvista vastaanotoista, Mäntymaa kertoo. 

Sosiaalipalveluiden yhteinen asiakasneuvonta on tulevan vuoden näkyvimpiä uudistuksia. Sosiaalityön palvelujohtaja Anu Salonen toivoo, että uudistus madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä.

– Jatkossa laajat sosiaalipalvelut tavoittaa yhdestä ja samasta numerosta, Salonen kertoo.

– Neuvoa kannattaa aina pyytää ennemmin varhain kuin liian myöhään. Tavoite on, että yksi yhteydenotto riittää asukkaalle tälle parhaiten sopivien palvelujen piiriin ohjautumiseen.

Pelastustoimen osalta muutos on hyvin pitkälle hallinnollinen, jolloin yksittäiselle asukkaalle tai toiminnanharjoittajalle se näkyy vain vähän. Asiakkaan soittaessa hätänumeroon 112, lähtee paloasemalta tarvittavat pelastusyksiköt hoitamaan hälytystehtäviä entiseen tapaan. Myös onnettomuuksien ehkäisyn ja varautumisen teemat pysyvät entisellään.

– Uudistuksessa mahdollistetaan entistä tiiviimpi yhteistyö sosiaali- ja terveystoimen kanssa, erityisesti ensihoidon ja ensivasteen osalta, jotka ovat asiakkaan luo vietäviä kiireellisiä palveluita. Myös ICT- ja tilaratkaisuissa saadaan merkittäviä synergiaetuja, toteaa Kymenlaakson pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Juhani Carlson.

Mistä löydän tietoa hyvinvointialueesta?

Kymenlaakson hyvinvointialueen käynnistyessä löydät tietoa palveluista ja organisaatiosta kolmelta jo ennestään tutulta verkkosivustolta. Päätöksentekoon ja hallintoon liittyvät tiedot löydät osoitteesta www.kymenhva.fi, sosiaali- ja terveyspalvelut osoitteesta www.kymsote.fi ja pelastustoimen osoitteesta www.pelastustoimi.fi/kymenlaakso.

Vielä vuoden 2023 alkupuolella avautuu yksi yhteinen hyvinvointialueen verkkosivusto. Kymenlaakson hyvinvointialueen verkkosivusto kokoaa allensa niin palvelut, asioinnin kuin päätöksenteon ja hallinnonkin. Pelastustoimen sivut ovat osa valtakunnallista sivustoa ja tämä sivusto palvelee hyvinvointialueen sivun rinnalla.