Valitse sivu

Hapanvelli

Hapanvelli on Virolahden perinneruoka. Hapanvelli on arvoituksellinen ruoka, joka osuu suoraan virolahtelaisuuden syvimpään olemukseen. Sen makua on vaikea kuvata sanoin, sillä makuja on yhtä monia kuin on keittäjiäkin. Hapanvelli on herkku, joka hetkessä löytää ikuiset ystävänsä tai työntää luotaan lopullisesti. Hapanvelli on silti virolahtelaisinta mitä olla voi. Hapanvellin vetovoima synnytti ensin juhlan, joka kasvoi lopulta Virolahti-viikoksi.

Hapanvellin resepti

2 dl      kuivattuja herneitä
0,5 l     perunaa lohkottuna pieniksi    
2 dl      taikinajuurta (hapanleivän juurta)    
1 l        vettä    
suolaa   

Liota herneitä yön yli. Kaada liotusvesi pois ja laita uusi vesi kattilaan, keitä herneitä n. tunti. Lisää joukkoon perunalohkot ja keitä vielä n. 20 min. Saosta keitto taikinajuurella, mausta suolalla, lisää tarvittaessa vettä. Anna hautua vielä n. 30 min ilman kantta. Kun pintaan muodostuu “nahka”, velli on valmista. Tarjotaan voisilmän kera.

Resepti: metsänvartija, Kotikokki

Taikinajuuri

5 dl      haaleaa vettä
4 dl      ruisjauhoja    
30 g     tuorehiivaa    

Sekoita haaleaan veteen ruisjauhot niin, että seoksesta tulee vellimäinen. Lisää hiiva. Peitä liinalla ja anna tekeytyä yön yli.