Valitse sivu

Hyvä tietää varhaiskasvatuksen alkaessa

Suomen Vanhempainliiton ja Förbundet Hem och Skolan yhteistyössä laatima opas kertoo päiväkodin aloitukseen liittyvistä käytännön asioista, mutta lyhyesti myös lainsäädännöstä ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteista usealla eri kielellä. Linkin takaa löytyy opas vanhemmille varhaiskasvatuksen alkaessa.

Varhaiskasvatuksen alkaminen

Varhaiskasvatuksen aloittaminen on uusi tilanne niin lapselle kuin vanhemmillekin. Varhaiskasvatuksen aloittamiseen ja hoitopaikkaan tutustumiseen kannattaa varata aikaa, jotta kaikki sujuisi mahdollisimman hyvin niin lapsen, perheen kuin hoitopaikankin kannalta. Samalla perheet ja henkilökunta oppivat tuntemaan toisensa. Varhaiskasvatuksen alettua voit rohkeasti kysyä lapsen päivän sujumisesta henkilökunnalta.

Varhaiskasvatusaikojen ilmoittaminen

Lapsen varhaiskasvatusaika ilmoitetaan kirjallisesti varhaiskasvatusryhmään. Jos ajat vaihtelevat, ilmoittakaa seuraavan viikon ajat viimeistään edellisen viikon maanantaina klo 8 mennessä. Vuorohoidossa olevien lasten vanhempien tulee ilmoittaa oma työaikansa lapsen varhaiskasvatusaikojen yhteydessä. Jos lapsen varhaiskasvatusaika pysyy samana, riittää, että se on kerran ilmoitettu kirjallisesti ryhmään.

Vaatetus

Lapselle tulee olla vuodenajan ja sään mukaiset sisä- ja ulkovaateet. Mukaan on hyvä varata ainakin yksi varavaatekerta. Vanhemmat huolehtivat lastensa vaatehuollosta. Kuravaatteet voi esimerkiksi huuhdella iltapäivisin päiväkodin eteisessä ja ripustaa kuivumaan seuraavaa päivää varten. Aika ajoin kuravaatteiden puhtaus ja kunto kannattaa tarkistaa. Kaikki lasten vaatteet ja tavarat tulee nimikoida. Vanhemmat toimittavat varhaiskasvatukseen lapsen tarvimat vaipat ja tutit.

Unilelut

Lapsi voi halutessaan ottaa päiväkotiin mukaan unikaverin. Toivomme, että unikaveri voisi asua päiväkodilla ja pääsisi välillä kotiin pesulle. Unikaveriinkin on hyvä kirjoittaa lapsen nimi.

Ruokailut

Varhaiskasvatuksessa tarjotaan lapsen päivään kuuluvat ateriat. Pyrimme tutustumaan erilaisiin ruokiin ja maistamaan kaikkea. Lapsen allergioista ja erityisruokavaliosta tulee ilmoittaa varhaiskasvatuspaikan henkilökunnalle sekä toimittaa esim. neuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin lausunto lapsen erityisruokavaliosta varhaiskasvatuspaikkaan.

Sairastuminen

Sairas ja toipilas lapsi hoidetaan kotona. Lapsen sairastamisesta tulee ilmoittaa varhaiskasvatus paikkaan. Lapsen sairastuessa kesken hoitopäivän ilmoitamme vanhemmille.

Lapsen hakeminen ja tuominen

Vanhemmat tuovat ja hakevat lapsensa varhaiskasvatuksesta. Varmista aina, että joku henkilökuntaan kuuluvasta tietää lapsen tulleen hoitoon tai lähteneen kotiin. Ilmoitathan päiväkotiin, mikäli joka muu hakee lapsenne.