Valitse sivu

Itsenäisen yrittäjän eläkevakuutus

Virolahden ja Miehikkälän kuntien toimittajaksi rekisteröinnin yhteydessä on huomioitava, että itsenäiset yrittäjät (toiminimi, yksityishenkilö) toimittavat rekisteröitymisen yhteydessä (ensimmäinen lasku kunnalle) ja sen jälkeen vuosittain Virolahden kunnalle YEL-todistuksen.

Kuntien eläkevakuutuksen ohjeen mukaisesti eläketurvaa tulee karttua kaikesta tehdystä työstä. Jos kunta/kaupunki ostaa palvelua itsenäiseltä yrittäjältä (toiminimi, yksityishenkilö), täytyy kunnan/kaupungin selvittää yrittäjän eläkevakuutus ja pyytää yrittäjää toimittamaan todistus yrittäjän eläkevakuutuksesta (YEL-todistus).

Jos yritystoiminta on jatkunut yhtäjaksoisesti vähintään 4 kk, niin itsenäisen yrittäjän on otettava 6 kk:n kuluessa yrittäjän eläkevakuutus. Yrittäjätoiminnan ollessa vähäistä (vuonna 2011 työtulo vähemmän kuin 6896,69 €/v), ei henkilö ole velvollinen ottamaan itselleen YEL -vakuutusta ja työ kuuluu Kunnallisen eläkejärjestelmän (KuEL) piiriin.

Jos itsenäisellä yrittäjällä ei eläkevakuutusta, täytyy kunnan/kaupungin maksaa laskutetusta työstä tai palvelusta KuEL -eläkemaksua. Yrittäjän kunnalle/kaupungille lähettämä lasku maksetaan yrittäjälle palkanmaksun periaatteiden mukaisesti.

Eläkkeellä olevan yrittäjä toimittaa todistuksen eläkkeellä olostaan.

YEL-todistus, ilmoitus puuttuvasta yrittäjän eläketurvasta tai todistus eläkkeellä olosta lähetetään ensimmäisen laskutuskerran yhteydessä ja sen jälkeen vuosittain osoitteella:

Virolahden kunta
Ostoreskontra
PL 14
49900 VIROLAHTI

tai sähköisesti kirjaamo(a)virolahti.fi.