Valitse sivu

Virojoen päiväkodin harjakaisia pääsimme viettämään aurinkoisena keskiviikkona 16.3.2022 Virojoen yläkoululla, uuden rakenteilla olevan päiväkodin välittämässä läheisyydessä. Ennen harjaksia pidettiin 10. työmaakokous ja harjakaisten jälkeen juhlaan osallistuneilla oli mahdollisuus tutustua rakennustyömaahan.

Harjakaiset tai harjannostajaiset ovat talonrakennuksen perinteeseen kuuluva juhlatilaisuus, joka perinteisesti pidetään rakennuksen vesikattotöiden valmistuttua, kun rakennus on saatu suojatuksi sateelta. Tilaaja järjestää harjannostajaiset ja kutsuu tilaisuuteen kaikki hankkeeseen osallistuneet, muun muassa rakennustyöväen ja suunnittelijat.

Virojoen päiväkodin harjakaisten, juhlan, ohjelmassa olivat perinteen mukaisesti puheet ja esitykset ennen rakentajien, rakennuttajan ja suunnittelijoiden yhteistä ruokailua. Ohjelmaosuuden aloittivat itseoikeutetusti Virojoen päiväkodin lapset. Lapsiryhmä lauloi ”Minun ystäväni on kuin villasukka” -laulun varhaiskasvatuksen opettajansa Leena-Maria Häsän johdolla. Esiintyvät lapset ovat tulevan uuden päiväkodin esiopetuksen lapsia, jotka pääsevät aloittamaan rakennuksessa syksyllä 2022. Musiikkiesityksillään tilaisuutta juhlistivat myös lukiolaiset Kaisa Eriksson ja Sanna Hellä sekä varhaiskasvatuksen erityisopettaja / kehittämissuunnittelija Erika Jokimies.

Harjakaisten puheenvuorot alkoivat rakennuttajan puheenvuorolla. Puheen piti Virolahden kunnanhallituksen puheenjohtaja Vappu Kuokka:

”Rakennetaan taloa, ystävyyden taloa, riittää kyllä valoa, kun rakennetaan taloa.

Rakennamme Virolahdelle Virojoelle uutta päiväkotia. Tarve suunnittelulle ja rakentamiselle tuli, kun vanhasta päiväkodista jouduttiin siirtymään terveyskeskuksen yläkertaan, ja päätökset uuden päiväkodin rakentamisesta valtuustossa tehtiin. Paikka koulukeskuksen yhteydessä on oiva. Päiväkoti kytkeytyy olemassa olevaan ja voimme hyödyntää synergiaetuja. Nyt lähellä ovat muun muassa liikuntapaikat sisällä ja ulkona sekä kirjasto. Yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja koulujen välillä tarvitaan, jotta tiloja ja toimintoja pääsevät kaikenikäiset käyttämään. Toivon, ettei muureja pystytetä, vaan yhteistyö ja kommunikaatio toimivat.

Muurataan takka, nap nap, muurataan takka, nap nap, muurataan yhdessä takka, nap.

Perustukset pitävät rakennuksen pystyssä ja ovat konkreettinen rakentamisen alkamisen merkki. Talven aikana päiväkodin rakennus on ollut huputettuna. Hupun purkamista varmasti moni odotti, ihan kuin lahjapaketti olisi avattu. Eskarilaiset ovat ilmeisen ansiokkaasti toimineet työmaavalvojina omalta osaltaan koko rakentamisen ajan.

Naulataan seinät, kop kop, naulataan seinät, kop kop, naulataan yhdessä seinät, kop.

Ennen kuin seinien pystyttämiseen on päästy, on tehty suunnaton määrä suunnittelutyötä. Ja onhan siinä niitä seiniäkin suunnittelupöydällä jonkun verran siirrelty. Vuoropuhelun tärkeys tässä suunnitteluvaiheessa on korostunut ja toivon, että sopivat ja oikeanlaiset tilat eri tarpeille ja toiminnoille on onnistuttu löytämään.

Maalataan seinät, lits läts, maalataan seinät, lits läts, maalataan yhdessä seinät, lits.

Suunnitteluun sisältyvät lisäksi värien sekä materiaalien valinnat, jotka osin näkyvät myöhemmin myös ulospäin, mutta seinien sisäpuolelle kätkeytyy paljon. Käytännöllisyysnäkökulman huomioiminen siten, että työn tekeminen eri-ikäisten lasten kanssa on sujuvaa. Että on kurahousuille, kengille, varavaatteille, leluille ja askartelutarvikkeille tarkoituksenmukaiset paikat. Näin on käyttäjien eli varhaiskasvatuksen väen kanssa pyritty talon sisäpuoliset toiminnot yhdessä suunnittelijan kanssa toteuttamaan. Edelliset tilat ovat palvelleet hyvin, mutta se, mikä erityisesti ilahduttaa, on, että nyt tilat on alusta asti suunniteltu päiväkodiksi ja sen toimintoja ajatellen.

Nostetaan katto, hii’op hii’op, nostetaan katto, hii’op, hii’op, nostetaan yhdessä katto, hii’op.

Katto on nyt rakennuksen päällä. Ulkopuolelta päiväkoti näyttää suhteellisen valmiilta, mutta vielä on paljon tehtävää.

Pidetään juhlat, jee jee, pidetään juhlat, jee jee, pidetään yhdessä juhlat, jee.

Nyt on aika juhlia harjannostajaisten merkeissä ja alkusyksyllä on avajaisten aika. Suuret kiitokset kaikille urakkaan tähän mennessä osallistuneille. Monen rakentamiseen jo osallistuneen sekä myöhemmin osallistuvien ammattitaitoa ja osaamista tarvitaan vielä, jotta tavoite päiväkodin avautumisesta ajallaan elokuussa toteutuu. Rakennuttajan edustajana olen iloinen, että olemme urakkaan lähteneet. Elinvoiman palasena päiväkoti on tärkeä osa kunnan tarjoamia palveluita.” (Puheessa lainauksia Pulputinpannun Ystävyyden talo -laulusta, osin muutettu.)

Harjannostajaisten perinnetiedon mukaan työmaan rakennusväki naulaa harjan ylösalaisin rakennukset vesikaton päätyyn, merkiksi tilaajalle, mikäli työmaa on rakentajien mielestä myöhässä. Onneksi ylösalaista harjaa ei nähty, vaan pääurakoitsijan puheenvuorossa Rakennuspartion toimitusjohtaja Tom Klami iloitsi työmaan etenemisestä sekä mahdollisuudesta kokoontua yhteiseen juhlaan. Päiväkoti on saanut nyt katon päälle ja sisäosien työt etenevät jo wc-tilojen laatoituksien ja viimeisten väliseinien pystytyksen vaiheessa. Rakennuksen sääsuojaus on nyt poistettu ja päiväkoti on omalla paikallaan kiinni yläkoulu-lukiorakennuksessa Virojoen opetuksen keskiössä. Päiväkoti on valmistumassa aikataulun mukaisesti elokuussa 2022.

Rakentajien puheenvuorossa korostui lapsinäkökulma; miten tärkeä onkaan, että saa olla rakentamassa taloa lapsille, taloa tulevaisuutta varten. Työmaalla työskentelee paljon paikallisia rakennusalan ammattilaisia ja osa heistä todellakin rakentaa taloaan omille lapsilleen.

Virojoen päiväkoti palvelee elokuussa 2022 virolahtelaisia lapsia ja perheitä kuin myös kaikkia Virolahdelle muuttavia uusia lapsiperheitä. Virojoen päiväkoti vastaa edelleen myös koko Kaakon kaksikon alueen varhaiskasvatuksen tarpeeseen illalla, yöllä ja viikonloppuna.

Tilaisuuden lopuksi Erika Jokimies oli tehnyt Kasmirin Vadelmavene biisistä oman version ”Vien sut Kaakkoon vaimo” ja esitti sen kaikkien iloksi. Versiota voisi kuvata myös sanoin: ”Virolahteen, Helsinkiä pakoon souda Virolahteen”. Näin Erika osaltaan halusi myös tehdä näkyväksi sitä, että Virojoen päiväkoti on valmis palvelemaan nykyisiä virolahtelaisia ja toivotti tervetulleeksi Virolahdelle uudet asukkaat erityisesti lapsiperheet. Varhaiskasvatuksen puitteet Virolahdella ovat erinomaisia syksystä 2022 alkaen.

Outi Silander, varhaiskasvatusjohtaja

Virojoen päiväkodin hankkeen osapuolet:

 • Rakennuttaja Virolahden kunta
 • Rakennuttajakonsultti, Granlund Saimaa Oy
 • Valvonta, Valkoinen Linja Oy
 • Turvallisuuskoordinaattori, Valkoinen Linja Oy
 • Arkkitehtisuunnittelu, Granlund Saimaa Oy
 • Rakennesuunnittelu, K-Suunnittelu Oy
 • Elementtisuunnittelu, Vahanen Oy
 • LVIA suunnittelu, Sitowise Oy
 • Sähkösuunnittelu, Valkoinen Linja Oy/Laktek Oy
 • Geosuunnittelu, K-Suunnittelu Oy/ Geocom Oy
 • Rakennusurakka, Oy Rakennuspartio
 • Putkiurakka, Haveputki Oy
 • Ilmastointiurakka, IUI Talotekniikka Oy
 • Sähköurakka, Sähköryhmä Muukka Oy
 • Automaatiourakka, AdConSys Oy

Kohteen tekniset tiedot

 • Varhaiskasvatuspaikat             63
 • Esiopetus                                    15
 • Henkilöstö                                  16
 • Kerros-ala                                   954,5
 • Tilavuus                                      5367
 • Muutosalue koululla                 33
 • Kustannusarvio                         3 180 000 €