Valitse sivu

Vaalimaa23

Kutsuvierastilaisuus kauppakeskus Zsarissa Vaalimaalla keskiviikkona 8.3.2023 klo 12–16 

Vaalimaa23 -tapahtuma kertoo Suomelle mitä itärajalle kuuluu nyt

Itärajan kunnilla on hätä! Virolahden kunta ja Kotka-Haminan seudun kehitysyhtiö Cursor Oy kutsuvat kansalliset päättäjät paikan päälle vuoden tärkeimpään tapahtumaan keskustelemaan uudesta talous- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta, jossa itärajalla nyt eletään. Itärajalla tarvitaan apua ja tekoja, joilla tulevaisuuden toimintaympäristö alueen yrityksille ja työpaikoille turvataan. Löytyykö ideoita siihen, miten itärajan kuntien ja kaupunkien elämisen ehtoja parannetaan?

Zsar Outlet Village kesällä 2019. Kuva: Thomas Halloran.

Tapahtumassa toimittaja, kirjailija Jari Korkki vetää kolme 45 minuutin paneelikeskustelua ja yleisökeskustelun seuraavista ajankohtaisista mielenkiintoisista teemoista: 

Itärajan iso kuva? Raja on kiinni, mihin se on kuntien taloudessa johtanut? 

Etelä-Kymenlaakso ja Etelä-Karjala ovat rakentaneet talouttaan rajan yli tapahtuvan liikkumisen ja kaupan varaan. Venäjänkaupan tyrehtymisen takia joka 10. työpaikka alueelta on hävinnyt. Mitä asialle voidaan tehdä ja mistä apua? 

Turvallisuus ja talous. Muurin rakentaminen ja sen seuraukset?

Muutokset turvallisuustilanteessa pintaan: uhat ja mahdollisuudet? Tuoko turvallisuuden tehostaminen mukanaan uusia työpaikkoja? Muurin rakentaminen ja sen seuraukset? NATO ja sen tuomat mahdollisuudet?

Tulevaisuuden itäraja? Mikä on uusi suunta?  

Uudet kumppanuudet ja suunnat sekä osaamisen kehittäminen keskiöön. Onko itärajasta investointikohteeksi? Kuinka löydetään matkailun uusi nousu? Miten korvataan idän kautta tulevat turistit ja kulttuuriset yhteydet? Varautuminen tulevaan: entä jos venäläiset joku päivä palaavat? Uusi meriyhteys Saimaalta Itämerelle?

Yleisökommentit ja vapaa keskustelu 

Tilaisuus myös striimataan, mistä tiedotamme myöhemmin tällä sivulla lisää.

Lisätietoja antavat:

  • Kunnanjohtaja Veli-Matti Pulli, p. 050 389 2100, veli-matti.pulli (a) virolahti.fi
  • Matkailupäällikkö Anu-Leena Lintunen, p. 040 710 7302, anu-leena.lintunen (a) virolahti.fi

Rahoitetaan osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.