Valitse sivu

Kymenlaaksossa uudet koronatartunnat ovat viimeisen kahden viikon aikana jatkaneet kasvuaan. Koronatartuntojen määrä on viime päivien perusteella tasaantumassa noin 200 uuteen tartuntaan päivässä.

Ajalla 2.-15.1.2022 on Kymenlaaksossa todettu 2501 uutta koronatartuntaa. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on 1544. Suhteellisesti eniten tartuntoja on edelleen Kotkassa, mutta koronatartuntoja on runsaasti koko alueella.

  • Jos vuosi sitten olisi ollut tällainen tilanne, että näin suuri osa alueen väestöstä saa tartunnan, tilanne terveydenhuollossa olisi todennäköisesti mahdoton. Nyt suuri osa on onneksi saanut koronarokotuksen. Kolmosrokotuksiakin on jo 40 prosentilla kymenlaaksolaisista, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa.
  • Koronarokotukset eivät suojaa koronatartunnalta, mutta ne antavat suojaa vakavilta tautimuodoilta. Tehohoidossa on tällä hetkellä vain rokottamattomia koronaviruspotilaita.

Sairaalahoidossa on 20 koronaviruspotilasta. Perussairaanhoidon puolella hoidossa olevilla on usein myös muita syitä sairaalahoidon tarpeeseen.

Koronanäytteistä positiivisten näytteiden osuus on 26 prosenttia. Kaikkiin positiivisen koronatestituloksen saaneisiin ei enää oteta yhteyttä. Tartunnanjäljitys pyrkii kontaktoimaan tartunnansaaneista sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijät ja esimerkiksi ikänsä puolesta riskiryhmiin kuuluvat.

Kymsotessa otetaan parhaillaan muutenkin käyttöön Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antaman uuden suosituksen mukaisia toimintamalleja. Suosituksen tarkoituksena on antaa väestölle toimintaohjeita, joilla pyritään koronavirustartuntojen leviämisen estämiseen nopeasti muuttuvassa epidemiatilanteessa, jossa kansallista laajaan testaamiseen perustuvaa testaus- ja jäljitysstrategiaa ei pystytä alueella enää kaikilta osin noudattamaan.

Kymsotessa otetaan käyttöön mm. uudet ohjeet koskien omaehtoista karanteenia ja eristystä. Jos henkilö on saanut covid-kotitestistä positiivisen tuloksen ja hänen yleisvointinsa on hyvä, eikä henkilö tarvitse ammatin tai virallisen tartuntatautipäätöksen takia PCR-koronatestiä, hän voi omaehtoisesti välttää kontakteja seuraavasti: Omaehtoisessa kontaktien välttämisessä suositellaan välttämään kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Positiivisen koronatestituloksen saanut henkilö määrätään edelleen eristykseen. (Päivitetyt ohjeet Kymsoten koronainfossa: https://korona.kymsote.fi/karanteeni-ja-eristys/)

Kouluihin maskisuositus aiempaa nuoremmille

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään ylimääräiseen kokoukseen alueen vaikean koronatilanteen vuoksi.
Parhaillaan odotetaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöstä pykälän 58g käyttöönotosta. Pykälä koskee mm. tilojen sulkemista. Päätös on tulossa todennäköisesti tänään 17.1. tai huomenna 18.1.2022.

Tilojen sulkemiseen liittyen koronakoordinaatioryhmä on saanut useiden kymenlaaksolaisten liikuntatoimijoiden allekirjoittaman lausunnon koskien sisäliikuntatilojen mahdollisia sulkupäätöksiä Kymenlaaksossa. Lausunnossa pyydetään selkeää ohjeistusta ja matalan riskin liikuntatilojen rajaamista pois sulkupäätöksistä. Lausuntoon palataan koronakoordinaatioryhmän seuraavassa kokouksessa.

Koronakoordinaatioryhmä päätti antaa uusia suosituksia koskien maskien käyttöä kouluissa ja oppilaitoksissa. Kouluissa ja oppilaitoksissa on ollut suositus maskin käytöstä neljännestä luokasta lähtien. Maskin käyttöön liittyvää suositusta päätettiin muuttaa koskemaan nuorempiakin koululaisia: Kouluissa kasvomaskeja tarjotaan kaikille oppilaille jo ensimmäisestä luokasta lähtien. Varsinainen maskisuositus annetaan kolmannesta luokasta lähtien. Yhdysluokissa tulee olla yhtenäinen käytäntö kaikille luokan oppilaille.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 19.1.2022.

Lisätietoja

Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
p. 020 622 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi