Valitse sivu

Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:ään nojaten Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueen kunnissa yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 henkilöä ajalla 13.12.2021-12.1.2022.  Aluehallintovirasto teki päätöksen perjantaina 10.12.2021. Rajoitusten vaihtoehtona yleisötilaisuuden järjestäjä voi tarkistaa yleisöltä koronapassin. Koronapassin käyttö koskee 16 vuotta täyttäneitä.

Yleisötilaisuuksia eivät ole jatkuvasti toistuvat tapahtumat, kuten vaikka viikoittaiset harrastustilaisuudet tai työpaikkojen normaali toiminta.

Mitä toimintaa rajoitus koskee eli missä koronapassi voidaan ottaa käyttöön?

Yleisötilaisuuksia ovat kaikille avoimet tilaisuudet, esimerkiksi konsertit, juhlat, markkinat, urheilutapahtumat ja -ottelut sekä kaikille avoimet koulutustilaisuudet ja seminaarit. Myös koulujen ja päiväkotien juhlat, joihin huoltajat osallistuvat yleisönä, ovat yleisötilaisuuksia.

Mitä toimintaa rajoitus ei koske eli missä koronapassia ei voida vaatia?

Yleisötilaisuuksia eivät ole jatkuvasti toistuvat tapahtumat, kuten vaikka viikoittaiset harrastustilaisuudet tai työpaikkojen normaali toiminta. Koronapassin käyttö ei myöskään koske koulujen ja päiväkotien toimintaa, nuorisotaloilla järjestettävää toimintaa, kirjastojen lainaustoimintaa, museoissa ja gallerioissa vierailuja tai liikuntapaikoissa (esimerkiksi uimahalleissa) kävijöitä.

Kunnat tukevat kuntalaisia koronapassin lataamisessa

Miehikkälässä ja Virolahdella koronapassin hankkimiseen saa apua kirjastoista. Koronapassin lataaminen älypuhelimelle tai paperisen koronapassin tulostamiseen tarvitsee pankkitunnukset ja tunnusluvut, jotka tulee ottaa mukaan kirjastokäynnille. Kirjastovirkailijoita sitoo vaitiolovelvollisuus.

Tarkistustilanteessa koronapassin QR-koodin voi näyttää matkapuhelimen ruudulta tai paperitulosteesta.

Lisää ohjeita https://www.kanta.fi/ -sivustolla.

Koronapassista voit lukea lisää myös STM:n sivuilta https://stm.fi/koronapassi

Mistä koronapassin saa?

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena versiona terveydenhuollosta. EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronavirustaudista.

1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi -sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.

3. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.

4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle tai ota siitä kuvakaappaus. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Jos sinulla ei ole pankkitunnuksia, käänny terveyskeskuksen puoleen. Lisätietoja https://korona.kymsote.fi/koronatodistus/

Ajan koronarokotteeseen voit varata Kymsoten kautta.

Mihin koronapassin käyttö perustuu?

Koronapassin käyttö perustuu aluehallintoviraston rajoituspäätökseen. Aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Kymenlaakson sairaanhoitopiirin kuntien alueilla kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä. Määräys on voimassa ajalla 13.12.2021-12.1.2022. Rajoitusten vaihtoehtona yleisötilaisuuden järjestäjä voi tarkistaa yleisöltä koronapassin.

Koronapassi ei poista alueelta maskisuositusta eli koronapassin lisäksi yleisötilaisuuksissa suositellaan edelleen vahvasti kaikille maskin käyttöä.

Koronapassi tarkistetaan vain yli 16-vuotiailta.

Koronapassin esittämisen yhteydessä varaudu todistamaan myös henkilöllisyytesi.

Tapahtuman järjestäjälle koronapassin käyttöönotto

Koronapassin lukijasovellus on nimeltään Koronatodistuksen lukija. Tässä suorat linkit sovelluksiin:

Android sovellus: https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.thl.koronatodistus&hl=fi

Apple sovellus: https://apps.apple.com/fi/app/koronatodistuksen-lukija/id1583958695

Eduskunta on hyväksynyt valtioneuvoston esityksen koronapassin käyttöönotosta Suomessa. Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, joka on saatavilla Omakannasta tai tarvittaessa terveydenhuollosta tulosteena. EU:n koronatodistukseen sisältyy kolme todistusta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta.

Koronatodistus luetaan sovelluksella, joka ei kerää tai tallenna todistusten tietoja eikä se näytä terveystietoja. Lukijasovellus on tarkoitettu toiminnanharjoittajien, kuten ravintoloiden, yökerhojen, yleisötilaisuuksien sekä muiden tapahtumajärjestäjien käyttöön.

Sovellus antaa välittömästi tuloksena joko vihreän eli hyväksynnän tai punaisen eli hylkäämisen. Hyväksytyn tuloksen yhteydessä ruudulle tulee näkyviin myös henkilön nimi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vastaa koronatodistuksen QR-koodin lukijasovelluksen teknisestä toteutuksesta STM:n rahoituksella ja ohjaamana. Sovelluksen teknisestä kehityksestä vastaa Solita. Sovelluksen toimivuutta ja käytettävyyttä on pilotoitu yhdessä Helsingin kaupungin kanssa.

Lisätietoja koronapassista THL:n nettisivuilta https://thl.fi/fi/-/koronapassin-lukijasovellus-nyt-saatavissa-sovelluskaupoista-toiminnanharjoittajien-ja-tapahtumien-jarjestajien-kayttoon

Kaakon kaksikon johtoryhmä 13.12.2021