Valitse sivu

Kymenlaakson koronatilanne on vakava ja sairaalahoito on kuormittunut. Kymenlaakso on koronaviruksen leviämisalue. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä palautti Kymenlaaksoon vahvan maskisuosituksen. Lisäksi päätettiin esittää Aluehallintovirastolle yleisötapahtumia koskevia kokoontumisrajoituksia.

Koronavirustilanne Kymenlaaksossa on vakava. Kahden viikon ajalla 2.-15.11.2021 on todettu 241 uutta koronatartuntaa. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on 147,9. Positiivisten osuus otetuista näytteistä on 4,5 %.

Sairaalahoidon tilanne on huolestuttava. Sairaalahoidossa on kaksitoista koronaviruspotilasta. Sairaalahoidon kuormitus on huomattava ja koronaviruspotilaiden hoitojaksot ovat pitkiä.

Koronavirustartuntoja ilmenee koko maakunnassa, erityisesti Kouvolassa, Kotkassa ja Pyhtäällä.

Tartunnanlähteinä on yleisimmin samassa taloudessa asuva (29,5 %) tai muu lähipiiri (8,7 %) sekä ulkomaanmatka (7,9 %) ja yksityistilaisuus (7,1 %). Tartuntoja on todettu myös muun muassa harrastuksista (5,4 %) ja työpaikoilta (4,1 %).

Kymenlaaksoon esitetään yleisötapahtumien kokoontumisrajoituksia

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään käsittelemään erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön uuden ohjauskirjeen mukaista koronastrategian toimeenpanoa.

Koronakoordinaatioryhmä päätti esittää Aluehallintovirastolle yleisötapahtumien kokoontumisrajoituksia Kymenlaaksoon. Rajoitus tarkoittaisi, että Kymenlaaksossa ei voisi järjestää yli 50 hengen yleisötilaisuuksia, joissa on käytössä seisomakatsomo tai yleisöllä ei ole ennakkoon määritettyä yksilöityä istumapaikkaa. Käytännössä tällaisia korkean riskin yleisötapahtumia ovat suuret konsertit ja urheilutapahtumat, joissa ei ole paikkalippua. Lisäksi rajoitukset koskisivat myös yhteislaulutilaisuuksia, kuten kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia. Mikäli yleisötilaisuuksien rajoitukset tulisivat voimaan, tilaisuuksia voisi kuitenkin järjestää koronapassia käyttämällä.

Aluehallintovirasto käsittelee koronakoordinaatioryhmän esitystä alueellisista yleisötapahtumien kokoontumisrajoituksista Kymenlaaksoon todennäköisesti ensi viikon aikana.

Ryhmässä keskusteltiin myös muista tilaisuuksista: Joulun ajan tilaisuuksia kuten koulujen ja päiväkotien juhlia sekä myyjäisiä suositellaan järjestämään mahdollisuuksien mukaan ulkotiloissa.
Koronakoordinaatioryhmä antoi suosituksen, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Nykyisessä koronatilanteessa jokaisen tulee harkita yksityistilaisuuksien järjestämistä ja tilaisuuksiin osallistumista tarkoin.
Samoin jokaisen on harkittava, mitkä sosiaaliset kontaktit ovat välttämättömiä ja huolehtia omasta koronaturvallisesta käyttäytymisestä muistaen käsi- ja yskimishygienian.

Vahva maskisuositus koko Kymenlaaksoon

Vaikean koronavirustilanteen vuoksi alueellinen koronakoordinaatioryhmä antaa vahvan maskisuosituksen.

– Koronatilanne Kymenlaaksossa on huonoin koko epidemian aikana. Osa on jo luopunut maskin käytöstä, mutta maski on tarpeen erityisesti sisätiloissa ja myös ruuhkaisissa ulkotiloissa, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa.

– Maskin käyttöä on syytä jatkaa myös työpaikoilla, samoin etätyön suosimista silloin, kun se on mahdollista.

Kymenlaaksolaisia kehotetaan pysymään sairaana kotona, seuraamaan oireita ja hakeutumaan herkästi koronavirustestiin.

– Koronatilanne on huolestuttava. Virusta on liikkeellä aivan liikaa. Jokaisen kymenlaaksolaisen tulee kiinnittää huomiota omaan toimintaansa: käyttää maskia, ja harkita, mitkä sosiaaliset kontaktit ovat välttämättömiä. Pysyä sairaana kotona ja mennä tarvittaessa testiin, Mäntymaa listaa.

– Edelleen kehotan, että 12 vuotta täyttäneet ottavat koronarokotuksen ja huolehtivat myös tehosteannoksista. Kaikkien yli 60-vuotiaiden on syytä hakeutua kolmosrokotuksiin, kun kakkosrokotuksesta on kulunut kuusi kuukautta, Mäntymaa muistuttaa.

Lisätietoja

Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
p. 020 622 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi