Valitse sivu

Kymenlaaksossa alle 25-vuotiaiden ehkäisy muuttuu maksuttomaksi 1.9. alkaen. Koululaiset ja opiskelijat saavat maksuttoman ehkäisyn oman koulun tai oppilaitoksen terveydenhoitajan kautta. Niille nuorille aikuisille, jotka eivät kuulu opiskeluterveydenhuollon piiriin, maksuttoman ehkäisyn palvelut järjestyvät neuvolan kautta.

Maksuton ehkäisy lisää hyvinvointia ja tasa-arvoa

Raskauden ehkäisyn palveluiden tehtävänä on ylläpitää ja edistää seksuaaliterveyttä ja hyvinvointia, sekä ehkäistä sukupuolitauteja ja ei-toivottuja raskauksia. Jotta jokaiselle löytyisi sopiva ja tarkoituksenmukainen ehkäisymenetelmä, neuvoloiden ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat ja lääkärit neuvovat ehkäisyvälineiden valinnassa, käytössä ja käytön seurannassa.
– Maksuton ehkäisy lisää nuorten hyvinvointia, parantaa tasa-arvoa ja säästää terveydenhoitokustannuksissa. Kun ehkäisy on nuorelle maksutonta, ehkäisyyn ei tule taukoja esimerkiksi sen vuoksi, että nuorella ei ole rahaa ostaa ehkäisyvalmisteita, kertoo Kymsoten ylilääkäri Eija Puhalainen.

Kaikki käynnit ja yhteydenotot raskauden ehkäisyn palveluissa ovat luottamuksellisia.
– Nuori päättää itse ehkäisystä ja terveydenhoitaja ja lääkäri antavat tarvittavat tiedot eri menetelmistä ja tukevat yksilöllistä valintaa, Puhalainen jatkaa.

Maksuttomat ehkäisyvalmisteet jaetaan kouluissa, oppilaitoksissa ja neuvoloissa

Apteekin sijaan maksuttomat ehkäisyvalmisteet jaetaan alle 25-vuotiaille kouluissa, oppilaitoksissa ja neuvoloissa. Maksuttomiin ehkäisyvalmisteisiin kuuluvat kondomit, ehkäisypillerit, -laastarit, -renkaat, -kierukat ja -kapselit HUS apteekin lääkevalikoiman mukaisesti.
– Joillekin nuorille tämä voi tarkoittaa esimerkiksi eri ehkäisypillerin vaihtamista toiseen merkkiin. Valmisteen vaihto tehdään terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa, Puhalainen sanoo.
Apteekista noudettavat ehkäisyvalmisteet ovat jatkossakin maksullisia, vaikka asiakas olisikin alle 25-vuotias.

Maksuton ehkäisy lisää Kymenlaakson kuntien laskutusta ehkäisyvalmisteiden hinnan verran. Toimintamallin uskotaan tuovan kuitenkin säästöjä pitkällä aikavälillä.
– Kun nuorelle löydetään sopiva ehkäisymenetelmä, seksuaaliterveys paranee ja raskauden keskeytysten ja sukupuolitautien määrä vähenee. Seksuaaliterveyden paraneminen näkyy siis myös säästöinä, Puhalainen sanoo.

Anni Vakkuri
viestintäasiantuntija

puh. 040 186 6522
anni.vakkuri(at)kymsote.fi
vaihde 05 22051