Valitse sivu

Tiedote 16.12.2020

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä on antanut suosituksen alueellisten rajoitusten jatkamisesta 10.1.2021 asti.

Kymenlaakson koronavirustilanne jatkuu leviämisvaiheessa. Koronakoordinaatioryhmä antoi kunnille suosituksen jatkaa joulukuun alussa annettuja rajoituksia ja suosituksia 10.1.2021 asti. Samoin aluehallintovirastolle annettiin suositus jatkaa julkisiin kokoontumisiin liittyvää määräystä samaan ajankohtaan asti.

Aluehallintovirasto on ilmoittanut antavansa tiedon määräyksistä 17.12. Samoin kunnat käsittelevät omaan toimintaansa liittyvät päätökset tämän viikon aikana.

Kymenlaakson koronavirustilanteessa uusien tapausten päivittäinen määrä on hieman pienentynyt aiemmista viikoista, ja samalla positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on painunut alle kahden prosentin. Ilman selkeää tartunnan lähdettä jää uusista tartunnoista edelleen yli neljännes, mikä osoittaa, että virusta on Kymenlaaksossa ja tartunnan voi saada lähes missä vain. Sairaalahoidossa olevien määrä on pysynyt aiempaa korkeampana. Keskiviikkona 16.12. sairaalahoidossa on 10 potilasta. Koronavirustaudille on tyypillistä, että mikäli sairaalahoitoa tarvitaan, se tapahtuu yleensä noin viikon päästä oireiden alkamisesta. Koronavirustaudissa sairaalahoitojaksot voivat myös olla pitkiä, useamman viikon kestoisia. 

– Vaikka pieniä viitteitä on, että tilanne Kymenlaaksossa tartuntojen osalta on aiempaa parempi, niin valitettavasti näihin merkkeihin ei voi liikaa luottaa. Hyvä tilanne voi nopeastikin muuttua, koska virusta on niin meidän alueella kuin muuallakin, sanoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

– Kyllä nyt on paras juhlia joulua ja uutta vuotta niin turvallisesti kuin mahdollista. Käytännössä se tarkoittaa tänä vuonna pienimuotoista juhlintaa ihan lähipiirin kanssa. Yhteyttä muihin on hyvä pitää erilaisin etäkeinoin. Koska jouluun kuuluvat myös perinteisesti ikääntyneiden tapaamiset, niin heidän suojelemiseksi on myös otettava kaikki keinot käyttöön, Mäntymaa muistuttaa.

Lisätietoja:
Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri