Valitse sivu

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä on antanut rajoituksia ja uusia suosituksia leviämisvaiheeseen. Tavoitteena tärkeä muutos epidemian suunnassa – Kymenlaaksossa tulee päästä takaisin perustasolle.

Valtakunnallinen koronatilanne on heikentynyt ja myös Kymenlaakson tilanne mennyt kahden viikon kuluessa huonompaan suuntaan. Koordinaatioryhmä ilmoitti maanantaina maakunnan siirtyneen leviämisvaiheeseen. Tänään koordinaatioryhmä on yhdessä kuntien johtajien kanssa päättänyt useista rajoituksista ja suosituksista niin kuntien omaan toimintaan liittyen kuin yhteisöille, yrityksille ja kansalaisille:

  • Etelä-Suomen aluehallintoviraston määräyksellä kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään 1.-20.12.2020. Enintään 10 hengen tilaisuuksista tulisi järjestää ainoastaan aivan välttämättömimmät kokoontumiset, kuten lakisääteiset ja sääntömääräiset yhtiöiden ja yhdistysten kokoukset. Kokouksia suositellaan järjestettäväksi etäyhteydellä aina kun se on mahdollista.
  • Kaupunkien ja kuntien urheilu- ja sisäliikuntapaikat suljetaan. Yksityisten liikunta- ja urheilupaikkojen sulkemista suositellaan.
  • Nuorisotalot suljetaan ja nuorisopalvelut siirretään verkkoon. Yksittäiset välttämättömät asiakaskohtaamiset ovat mahdollisia sisätiloissa noudattamalla turvavälejä ja käyttämällä maskeja.
  • Kaupunkien kulttuuritilojen ja kirjastojen tapahtumat perutaan. Kirjastojen oleskelutilat, kuten lehtisalit suljetaan. Kirjastoissa lainaus- ja palautustoiminta jatkuvat siten, että oleskelu kirjastoissa on enintään 15 min. / käyntikerta. Kirjastoauton liikennöinti keskeytetään.
  • Museoiden asiakasmäärä rajataan kerrallaan 10 henkilöön.
  • Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat suositellaan suljettavaksi.
  • Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat suositellaan suljettavaksi.
  • Lukiot, ammattiopistot ja korkeakoulut siirtyvät etäopetukseen, mahdollistaen välttämättömän lähiopetuksen, kuten näyttökokeet ja välttämätön käytännönharjoittelu, noudattaen suojautumisohjeita.
  • Aikuisten ja yli 15-vuotiaiden nuorten ryhmäharrastustoiminta suositellaan kaikissa tapauksissa keskeytettäväksi. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena. Lasten ja nuorten harrastustoimintaa voi jatkaa ulkotiloissa. Ammattilais- ja kilpaurheilun harjoitustoiminta turvataan siten, että kokoontumisrajoituksia tulee noudattaa. Kaikki joukkuelajien ottelut ja pelit suositellaan keskeytettäväksi.

Aiemmin annetut vahvat suositukset kasvomaskien käytöstä ovat edelleen voimassa Kymenlaaksossa. Kymsote suosittaa vahvasti myös Kymenlaakson työnantajia valtakunnallisesta etätyösuosituksesta, jossa suositellaan työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

Edelleen voimassa on myös suositus, että ei järjestetä yli 10 hengen yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia, eikä tällaisiin myöskään osallistuta. Kymsote suosittelee myös välttämään kaikkea ei-välttämätöntä matkustamista Uudellemaalle, Päijät-Hämeeseen, pohjoisen hiihtokohteisiin ja itärajan yli.

Suositukset ja rajoitukset ovat tulossa voimaan kolmen viikon ajaksi 2.12.2020 alkaen, Etelä-Suomen aluehallintoviraston määräykset ajalle 1. – 20.12.2020.

Lisätietoja:

Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri

Puh. 020 633 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi