Valitse sivu

Paluu tulevaisuuteen – hienoa uudet ylioppilaat!

Reilut kaksi kuukautta kunnan asioissa päähuomio on ollut koronakriisissä toimimisen päivittäisissä asioissa. Vihdoinkin viime viikkoina on ollut mahdollisuutta nostaa katsetta hieman kauemmas tulevaisuuteen. Tämän muutoksen olen huomannut myös muissa toimijoissa.

Viime viikkoina on käyty alustavia keskusteluja Harjun oppimiskeskuksen ja Virolahden lukion välisen yhteistyön kehittämisestä. Hyvän lähtökohdan kehittämiselle antaa se, että ylioppilaskirjoitusten tuloksilla mitattuna Virolahden lukion oppimistulokset ovat suorastaan loistavat! Lämpimät onnittelut uusille ylioppilaille – tehty työ on tuonut loistavat tulokset. Erinomaisesti sujuneet yo-kirjoitukset lämmittävät varmasti myös valmistuneiden vanhempia ja lähipiiriä sekä myös lukion henkilökuntaa. Virolahden lukio sijoittui yo-kirjoitusten tulosten vertailussa sijalle 33. koko maan noin 380 lukion joukossa.

Kunta hakee Klamilan satamaravintolaan uutta ravintolan pitäjää. Näen Klamilan satama-alueessa hyödyntämätöntä potentiaalia matkailu- ja tapahtumapaikkana. Mielestäni sataman palvelut tulisi järjestää asiakkaan näkökulmasta helpoiksi ja yksinkertaisiksi saavuttaa. Tähän auttaisi säännölliset sekä riittävän laajat aukioloajat sekä se, että satamaravintola toimisi satama-alueen palveluiden keskitettynä asiointipisteenä. Yhteisen asiointipisteen syntyminen edellyttää yhteistyötä sekä neuvotteluja satama-alueen eri toimijoiden kesken. Klamilan satama on poikkeuksellisen hieno paikka ja useat elementit ovat jo siellä olemassa. Toivottavasti saamme kehittämisorientoituneen ravintoloitsijan sekä alueen palvelut kehittymään.

Kesäkuussa kunnanhallituksen käsittelyyn tulee Hurpun alueen asemakaavaa, joka tulee mahdollistamaan matkailualueen rakentamisen Hurppuun. Tavoitteena on korkeatasoinen ja vetovoimainen kohde, joka sisältää hotelli/kylpylä-, huvilamajoitus- sekä muita matkailupalveluita. Kokonaisuuteen on tarkoitus kiinteästi yhdistää virkistyskäyttö sekä luonto- ja lintumatkailu. Kaavassa sekä rakennusten että kulkuyhteyksien sijoittelussa on huomioitu tarkoin luonto- sekä historialliset arvot – juuri nämä mahdollistavat houkuttelevan matkailukohteen. En kehu kaavaa, vaan totean sen olevan erinomainen 🙂 . Asemakaava tulee nähtäväksi kesäkuun ensimmäisillä viikoilla ja sen esittelyn osalta järjestetään webinaari. Asemakaava tulee elokuussa 2020 kunnanvaltuuston päätettäväksi.

Yritysten kiinnostus Vaalimaan ostosmatkailualuetta kohtaan on aktivoitunut – viime päivinä on tullut muutamia uusia tiedosteluja. Vaalimaan osalta keskeistä on rajaliikenteen avautuminen. Eräs toimittaja kysyi minulta, että ”Toivotko, että Vaalimaan rajaliikenteen avautuvan mahdollisimman pian?”. Vastasin hänelle, että toivon terveys- ja turvallisuustilanteen muuttuvan mahdollisimman pian sellaiseksi, että rajaliikenteen avaaminen on turvallista ja mahdollista.

Pakko mainita yksi hyvin konkreettinen ”Paluu tulevaisuuteen – asia”. Eilen havaitsin, että Virojoen keskustassa sijaitsevan Grill & Bar Aurola-ravintolan, jossa on muuten herkulliset ruoka-annokset, edustalle rakennettiin uutta terassia palvelemaan asiakkaita. Hienoa, että ravintoloilla on pitkästä aikaa valoa tunnelin päässä.

Tue paikallisia yrittäjiä – käytä paikallisia palveluita!

Vaikka tämän hetkinen tilanne näyttää vähän valoisammalta, niin on syytä muistaa, että koronavirustilanne ei ole vielä ohi. Meidän kaikkien on syytä noudattaa systemaattisesti annettuja ohjeita sekä suojautumisen perusasioita: käsihygienia, turvaetäisyydet ja lähikontaktien määrän minimointi.

Veli-Matti Pulli
Virolahden kunnanjohtaja