Valitse sivu

Kunnanjohtajan mietteitä 30.4.2020: Koronakriisi – back to school – kesätapahtumat 2020 – hyvää vappua

Koronakriisiä on taivallettu vajaat kaksi kuukautta. Suojautumisohjeita on annettu ja koronarajoitteita on määrätty. Näppituntuma on, että niitä on noudatettu oikein hyvin. Kuten olen todennut, niin rajoitteet ja suojautumisohjeet ovat purreet ja Kymenlaaksossa epidemiaa on saatu hillittyä.

Eilen Suomen hallitus teki päätöksen, että koulut avataan 14.5.2020 alkaen. Opetustoimi on jälleen ison haasteen edessä tämän kriisin aikana. Luotan tälläkin kertaa, että opetus saadaan kaikista haasteista huolimatta toimimaan. Hallituksen tiedotteessa todettiin, että rajoite puretaan terveysviranomaisten arvioin pohjalta. OAJ:n kanta oli, että koulujen avaamisen hyödyt ovat vähäisemmät kuin haitta, joka seuraa kouluyhteisön altistamista terveydelliseen riskiin.

Virolahden suuret kesätapahtumat ovat peruttu 31.7.2020 asti, joten mm. perinteisiä Hapanvellijuhlia ja -markkinoita ei järjestetä. Em. päätös perustuu 22.4. hallituksen antamaan linjaukseen jatkaa 31.7.2020 saakka yli 500 hengen yleisötilaisuuksien kieltoa. Hallituksen tavoitteena on yhä estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvata terveydenhuollon kantokyky sekä suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Näkemykseni on, että 500 on vain numero ja on käytännössä aivan sama, onko tilaisuuden osallistujia 501 tai 499 tai 150. Pahimmassa tapauksessa tilaisuus toimisi ns. viruslinkona. Vaikka kaikissa Virolahti-viikon tapahtumissa ei välttämättä tuo 500 osallistujan raja ylity, niin näitä järjestettäessä ei noudatettaisi Suomen hallituksen antamien kieltojen ja ohjeistuksen henkeä.

Odotamme aivan rauhassa, kunnes olosuhteet tilaisuuksien järjestämiseen ovat turvalliset. Alkuun tulemme suosimaan pienimuotoisia ulkotilaisuuksia (pop-up) ja live-lähetyksiä. Näille on varmasti oma tilauksensa virkistyksen, ilon ja tulevaisuuden uskon luomisessa yhteisöömme.

Ilosta ja tulevaisuuden uskosta se, että kaikesta tästä poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta tänään on vappuaatto ja huomenna vapunpäivä. Moni varmastikin viettää virtuaalivappua ja toivon, että vappu sujuu teidän kaikkien osalta positiivisissa merkeissä – hyvää vappua kaikille.

-Veli-Matti Pulli Virolahden kunnanjohtaja